Pagini

Faceți căutări pe acest blog

18 noiembrie 2012

Verificarea originalitatii parfumurilor




Toti suntem speriati de falsuri si incercam a ne feri de ele. Pe internet sunt cateva siteuri care permit o minima verificare, dar pentru a o putea  face avem nevoie de cateva date de identificare a parfumului.

  1. Verificarea cu ajutorul codului de bare

Codul de bare se prezinta sub forma unei etichete de culoare alba dispusa (de obicei) pe fundul cutiei de carton a parfumului. Pe aceasta eticheta sunt niste dungi verticale, de culoare neagra, care pot fi decodificate prin scanare, iar sub ele sunt niste cifre de obicei. Sunt mai multe tipuri de coduri (EAN, UPC, ISBN). La parfumuri sunt coduri de tip EAN (din cate stiu). Orice produs, indiferent de tara de origine, daca a fost inregistrat si nu se produce clandestin, trebuie sa aiba un cod de bare. Este o masura de securitate care a fost luata in SUA in 1952, dar azi este adoptata peste tot.

Asa arata un cod de bare:



Unde verificam codul de bare? Sunt cel putin doua site-uri la care puteti apela:


Am un parfum Iceberg pe care vreau sa-l verific. Introduc codul de bare (dreapta, sus, pe primul site) si daca parfumul este OK mi se afiseaza un cod de bare identic cu cel de pe cutia mea (si ca numar si ca dispunere de bare), tara de origine, numele produsului si greutatea. Iata raspunsul primit de mine la verificarea parfumului Iceberg:


Concluzie: parfumul este perfect.

Sunt situatii in care nu veti primi un raspuns complet. Asta se intampla mai ales la produsele de nisa, dar pe astea nu le falsifica nimeni. Este posibil sa vi se raspunda doar cu imaginea codului de bare si tara de origine, fara a fi definit produsul.
Se pare ca uneori falsificatorii de parfumuri au falsificat si codul de bare. Eu am luat coduri de bare de pe parfumuri falsificate si raspunsul a fost corect. Este motivul pentru care ar fi bine sa  verificati parfumul si cu ajurorul unui alt cod, cod care se numeste cod de lot.

  1. Verificarea cu ajutorul codului de lot

Acest cod se afla atat pe ambalaj (cutie, de obicei pe fund, dar poate fi si pe lateral), cat si pe fundul flaconului de parfum. Codul de lot trebuie sa fie identic in cele doua locuri pentru ca el exprima codificat data la care s-a facut parfumul. Daca cele doua coduri de lot nu sunt identice, ceva nu este in regula. Codul de lot este un cod mult mai scurt care contine si cifre si litere sau doar cifre. Cam asa arata un cod de lot:


Pe parfumul meu Iceberg, luat aici ca exemplu, am un cod exclusiv din cifre :70402.
Unde putem verifica codul de lot? Avem trei site-uri calculator:


Verificarea se face alegand numele brandului din lista de oferte si tastand codul.
Din pacate, eu nu pot verifica parfumul Iceberg pentru ca brandul, fiind unul mic, nu este cuprins in bazele de date ale celor doua site-uri . Asa ca am luat un parfum de la Lancome cu codul 38F603 si l-am verificat pe ambele siteuri. Iata raspunsurile primite:







Observati ca unul dintre site-uri imi da data de fabricatie 2009, altul imi precizeaza si luna: iunie 2009. Deci parfumul meu are 3 ani de zile si este un parfum original.

Daca nu primiti un raspuns de la calculator, desi brandul respectiv exista in baza de date, parfumul este dubios. Pe testere este putin probabil sa gasiti un cod de lot, de obicei testerul are doar cod de bare. Daca parfumul este intrerupt de multa vreme, nu veti gasi codul de bare in baza de date. 

Aici gasiti un site util pe care il puteti folosi atunci cand aveti dubii asupra unui parfum. Sunt ilustrate flacoanele si cutiile unor parfumuri celebre de la Chanel, Dior, Yves Saint Laurent etc. Alegeti din meniul din dreapta brandul si poate gasiti parfumul care face obiectul interesului vostru.

15 comentarii:

  1. multumesc mult pentru aceste pretioase informatii despre parfumuri , de acum inainte o sa tin seama de ele

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,
    Am si eu o nelamurire...se poate ca un parfum sa fie lansat in 2014,insa data de fabricatie sa fie in noiembrie 2013?
    L-am verificat dupa codul de lot pe trei site-uri.
    Va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, se poate. Lotul a fost fabricat, cum era si firesc, inainte de lansarea oficiala. Codul de lot da data de fabricare a parfumului careia ii adaugi cele 36 de luni ca sa stii cam cat timp este el garantat de producator. Inseamna ca aveti un parfum din prima sau primele sarje, ceea ce este foarte bine caci nu sunt putine cazurile in care dupa un an, doi, calitatea parfumului nu mai este aceeasi ca la inceput,

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna !!parfumurile de pe aoro.ro sunt originale? ??

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am cumparat de pe aoro de doua ori.Am verificat produsele dupa indicatiile Herthei (cod de bare,cod de lot) si totul parea ok.Surpiza neplacuta am avut-o la a doua comanda (un Thierry Mugler Ice Men set cadou - Apa de Toaleta 100 ml + Gel de dus 100 ml),CARE ERA FABRICAT ACUM DE SASE ANI (FEBRUARIE 2008) !!!
    Atunci am inteles de ce era putin mai ieftin decit pe alte site-uri de profil.Sfatul meu e sa va orientati pe produse fabricate relativ recent (maxim trei ani) ,macar sa nu fie expirate...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna Aidan,

      La fel am patit si eu..cum ai procedat? ti l-au inlocuit? ai facut reclamatie?

      Ștergere
  6. As vrea sa imi iau un ch vip 212...e mai recent aparut....nu stiu ce sa cred...oare chiar or fi originale?

    RăspundețiȘtergere
  7. Va recomand esentedelux (sediul in Bistrita).Am cumparat de cinci ori si am fost multumit.La prima comanda am discutat prin mess si omul mi-a dat toate informatiile de care am avut nevoie (cod de lot,cod de bare) si cind a venit coletul totul a fost ok.Am incercat acelasi lucru si cu aoro,dar nu am primit nici o informatie,deoarece produsele vin din Cehia(se pare).Puteti incerca si la emag - de la ei am avut doua comenzi in regula(una de fapt de la care spot via emag).Incercati sa luati legatura cu esentedelux(mess,sms,telefonic),deoarece nu are pe stoc tot ce apare pe site !
    Mai puteti incerca si la delight (pret mai mare)

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, esentedelux a facut impresie buna, n-am vazut pe nimeni sa se planga. Eu nu am cumparat decat o singura data din acest magazin. Ca sa fiu sincera, eu prefer magazinele fizice (Sephora, Marionnaud, Kendra, Douglas) chiar daca sunt mai scumpe. Cand nu am incotro, cumpar si online. Din pacate, in Romania magazinele online mai lasa de dorit. In cele mau multe tari din Occident nici nu este permis sa deschizi magazin online daca nu ai in paralel si un magazin fizic deci nu se pot face peste noapte parfumerii online.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna .In primul rand as vrea sa iti multumesc ptr ajutorul acordat in a ne identifica autenticitatea parf . In al doilea rand,am o nedumerire. ceva nu coincide. am verificat pe eandata si imi spune ca este creat in 12-21-2009 ,iar pe checkcosmetics :Date of manufacture:
    14 of February, 2014
    General shelf life: 36 months
    OK Valid at least for the next
    27 months


    de ce diferenta asta?

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi pare ciudat, nu m-am intalnit cu situatia asta. Poate imi dati numele produsului, volumul , codul de bare si nr. de lot sa vad si eu exact ce raspunsuri avem. Verificati si daca numarul de lot este identic pe cutie si pe flacon.

    RăspundețiȘtergere
  11. Am comandat de pe eMag si sunt foarte multumita dar nu au asa de mult parfumuri din care sa alegi. Ultimul parfum un YSL La Nuit pentru prietenul meu l-am luat de pe www.youparfum.ro si a fost foarte multumit.

    RăspundețiȘtergere
  12. Par OK preturile pe youparfum, dar n-am comandat niciodata acolo. Sa le purtati cu placere!

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.