Pagini

Faceți căutări pe acest blog

3 ianuarie 2016

Xocoatl-Fueguia 1833





Xocoatl sau Xocolatl, care a dat mai tarziu numele ciocolatei, este numele unei bauturi amerindiene amare, facuta din cacao, chili si faina de porumb. Se bea calda sau rece si avea un aspect spumos. Cacaoa era considerata un dar al zeilor, iar bauturii i se atribuiau tot felul de virtuti vindecatoare. Spaniolii au considerat-o o bautura dezgustatoare, dar dupa ce, in sec. al XVI-lea, i s-a adaugat zahar, lucrurile s-au schimbat si ea a patruns si in Europa.

Parfumul de fata, spre deosebire de bautura traditionala amerindiana, este dulce si cu miros alcoolic. Prima impresie este ca ai de-a face cu un extract de vanilie preparat pe baza de rom. Extractul are un miros amarui de cacao, dar si un vag miros floral. Initial parfumul este destul de opulent, dar se imblanzeste repede. Acestea fiind ingredientele, e clar ca parfumul este unul gurmand, dar trebuie sa fii amator de parfumuri dulci ca sa-l accepti.  Mie parfumul nu-mi place absolut deloc nu numai pentru ca este dulce. Imi miroase a spirt medicinal si a pormub fiert. Mirosul asta de porumb fiert l-am mai intalnit la parfumuri care folosesc un anumit tip de mosc. Prin parfum mai bantuie ceva note gurmande de sinteza, drept pentru care imi pare si foarte chimic. Mirosul de cacao este efemer, tine cam cat tin notele de varf, ulterior parfumul este dominat de vanilina si ceva care are un miros putin mentolat, poate patchouli, nu pot sa-mi dau seama. Parfumul este liniar, cumplit de plictisitor si longeviv, dar siajul lui este redus. Mirosul de patchouli (sau ce o fi) amestecat cu cel de porumb fiert si cu un iz floral ma ingretoseza de-a dreptul si presimt ca am sa detest parfumul. E genul de parfum pe care-l resping din toata fiinta mea.

Numele parfumului: Xocoatll
Casa: Fueguia 1833       
Concentratie: EDP
An de aparitie: 2010
Creator:  Julian Bedel
Gen:  unisex
Note oficiale: orhidee, vanilie, rom, cacao
Flacon: vezi fotografia 

Aprecieri personale
Intensitate: medie, cu siaj rdus
Persistenta: longeviv

Evaluare 4/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.