Pagini

Faceți căutări pe acest blog

15 decembrie 2015

Amaya-Tola


Tola este o casa de parfumuri din Emiratele Arabe care-si trage numele de la o unitate de masura premetrica indiana, masura care se mai utilizeaza si azi in India, Bangladesh, Liban, Pakistan. In tarile arabe ea este utilizata doar in bazare, ca unitate de masura a aurului. Parfumul Amaya este unul foarte scump, costand 225 euro/45 de ml. Amaya este apelativul pentru mama in araba si este un parfum prin care Dhaher Bin Dhaher, creatorul parfumului, isi revarsa sentimentele de dragoste pentru propria-i mama. Ca sa fiu foarte sincera, nu prea sunt familiarizata cu parfumeria araba, am mirosit putine parfumuri, dar mi-a parut saraca in teme fata de cea europeana, mi-a parut mai degraba un mestesug decat o arta.

Amaya, desi foloseste trei ingrediente care apar azi in multe parfumuri europene: trandafirul, oud-ul si sofranul, miroase arabeste, adica altfel. Are un oud frumos, finut, foarte eteric, acompaniat de un trandafir foarte roz si dulce. Combinatia este usor sapunoasa, dar este foarte curata. Parfumul evolueaza foarte incet, oud-ul pierzandu-si in timp intensitatea si cedand locul trandafirului. E un trandafir nitel ascutit, desi este dulce, care-mi aduce aminte de un sapun roz, comunist, de trandafir pe care nu o sa-l uit niciodata pentru ca ma usturau rau de la el ochii. Noi nu-l foloseam acasa, dar ma intalneam cu el la gradinita, la scoala, la bunici. Cred ca , dupa sapunul Cheia, era cel mai ieftin sapun, costa 2,50 lei. Oarecum asemanator mirosea si asa-zisa esenta de parfum de trandafiri bulgareasca care se vindea in fiole mici de sticla, adapostite in niste recipiente folclorice din lemn. Ma indoiesc ca era ulei esential de trandafir caci mirosea prea strident si flaconasul era mult prea ieftin. Era vesnicul suvenir al calatorului prin Bulgaria. Aveam o groaza de flaconase din astea prin casa, aduse de diversi,  care nu si-au gasit niciodata vreo utilizare, le mutam dintr-un sertar intr-altul si ma minunam cat de urate pot fi recipientele alea din lemn. Cred ca azi au disparut, am vazut doar pe Ebay astfel de flaconase. Desi apar si alte note in lista oficiala, eu nu le-am simtit. Parfumul este dragut si foarte usor de purtat, dar imi pare mult prea scump. Totusi, este de probat mai ales de amatoarele de parfumuri cu trandafir curate si inocente.

Numele parfumului: Amaya
Casa: Tola          
Concentratie: EDP
An de aparitie: 2014
Creator:  Dhaher Bin Dhaher
Gen:  unisex
Descriere oficiala:
note de varf: bergamota, labdanum, sofran
note de mijloc: santal, iasomie, trandafir, nucsoara
note finale: oud, cypriol, mosc
Flacon: vezi fotografia 

Aprecieri personale
Intensitate: medie, siaj bunicel
Persistenta: 5-6 ore
Evaluare : 7,50/10


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.