Pagini

Faceți căutări pe acest blog

18 ianuarie 2015

Sapunul negru marocan



Un alt sapun interesant este sapunul negru marocan (sapunul Beldi) care urmeaza un proces tehnologic asemanator cu al sapunului de Alep, din care se si trage, dar foloseste alte ingrediente. Este realizat din ulei de masline in care se se zdrobesc si se pun la macerat masline negre. Dupa strecurarea licorii se trece la saponificare folosindu-se hidroxidul de sodiu.
Este un sapun care se face la cald, la temperaturi cuprinse intre 80-100 de grade. Uneori el este imbogatit cu ulei de argan. Adeseori sapunul este parfumat cu eucalipt, lavanda, rozmarin sau flori de portocal. El  are aspectul unei paste de culoare inchisa (neagra, neagra- verzuie sau maronie), usor translucida, care se depoziteaza in recipiente. Pasta, daca nu este de cea mai buna calitate si a folosit in procesul tehnologic prea multa apa sau daca este mai veche, se poate lichefia, asa ca trebuie pastrata in locuri in care nu este expusa la temperaturi prea ridicate.
Intrebuintarea sapunului marocan este usor diferita de a sapunului obisnuit. El este impropriu numit sapun exfoliant, fiind un sapun care ajuta exfolierea, dar , in fapt, nu exfoliaza. Fiind facut din ulei de masline, este o pasta foarte lunecoasa, care nu produce o spuma prea abundenta daca il intinzi pe piele cu mana. Daca folosesti un burete face clabuc, numai ca, asa cum deja am spus, folosirea si misia lui sunt total diferite. El face parte din ritualul de igiena marocan care se defasoara la hammam, intr-o baie cu aburi si care are mai multe faze : ungerea cu sapun pe pielea usor umeda si inmuierea celulelor moarte timp de 10 minute, clatirea cu apa, exfolierea cu ajutorul unei manusi Kassa  sau cu o manusa facuta din lufa. Intr-o faza urmatoare corpul este uns cu o argila bogata in substante nutritive (rhassoul) care are menirea de-a inchide porii. Ultima etapa consta in ungerea corpului cu ulei de argan, de obicei parfumat.


Aceasta este teoria, dar practica il omoara pe european. Folosirea acestui sapun este usor dificila caci , daca faci o baie in cada, nu ai ce sa ungi cu sapun, iar daca faci dus s-ar putea sa-ti fie cam frig in cele 10 minute de asteptare in care are loc inmuierea epidermei. Sau s-ar putea pur si simplu sa te plictisesti. Fiind ceva ce nu face parte din tabieturile de igiena europeana, procedura pare destul de dificila, mai ales la prima incercare. Sapunul este insa eficient, face ceea ce promite, adica inmoaie foarte bine tot ce este celula moarta. Succesul final al operatiunii depinde de rabdarea fiecaruia. Trebuie neaparat sa ai in dotare o manusa aspra pentru exfoliere. Si mai trebuie sa ai timp la dispozitie caci ritualul intreg e de durata cam lunga.
Sapunul se poate achizitiona si din Romania, preturile fiind cuprinse intre 35-80 de lei (borcanele de 200 gr.), in functie de aditivii folositi. Sapunurile care contin si ulei de argan si parfumanti sunt, desigur, mai scumpe. Dar se poate lua un sapun simplu pe care-l puteti personaliza cu uleiul esential care va este cel mai drag si confortabil. Sigur ca ideal ar fi unul care este benefic pentru piele (eucalipt, lavanda, rozmarin, grapefruit, flori de portocal, santal).

3 comentarii:

  1. Buna Ziua,

    Imi puteti spune de unde imi pot comanda ScentStory 24 Gold? De regula folosesc fragrancedirect.co.uk pentru astfel de cumparaturi, dar nu il au pe stoc. Interesant blog, apropo. Va multumesc, numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, Ovidiu. Poate de pe Aoro, dar nu il au acum pe stoc. Lasa-ti adresa de email acolo unde scrie "monitorizare stoc" si te vor anunta cand il reprimesc. In rest, nu prea pare sa-l aiba nimeni in Romania. Sau de pe http://www.thefragranceshop.co.uk/subbrands/24-gold-3327.aspx, dar cu precomanda.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am rugat pe cineva din Spania sa mi-l caute in magazine. In cazul in care nu mi-l gaseste o sa comand 2 de pe fragranceshop daca tot platesc 13 lire transportul. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.