Pagini

Faceți căutări pe acest blog

16 ianuarie 2015

Musk Ketone (Cetona de mosc)


M-am nascut prea tarziu, asa ca nu m-am intalnit cu moscul natural in parfumuri. Oricum, sunt fericita ca s-a renuntat la decimarea bietelor animale si s-au gasit solutii sintetice sau vegetale pentru inlocuirea lui. Solutii erau inca din 1888 cand, din greseala, Albert Bauer, care se caznea sa produca trinitrotoluen, adica un explozibil, a avut surpriza sa produca o substanta frumos mirositoare, tot un fel de bomba, dar olfactiva, primul  mosc sintetic.
Musk Ketone s-a nascut ceva mai tarziu, in 1894, fiind folosit cu succes in parfumerie in celebrul Chanel nr. 5, in Arpege si in multe alte parfumuri .
Treaba cu moscurile sintetice este super complicata, fiind astazi multe moscuri  care apartin unor grupuri diferite.
1.Moscurile policiclice : galaxolide, tonalide, celestolide, traseolide
2.Moscurile macrociclice: habanolide (zis si globalide), ambrettolide, muscone, velvione.
3.Moscurile aliciclice : helvetolide
4. Nitromascurile : musk ketone, mosc xilen

Am mirosit cateva dintre ele. Niciunul nu avea note animalice deci, banuiesc, ca sunt departe de mirosul natural. Unele se aseamana intre ele mai mult sau mai putin, avand un miros usor floral, cu nuanta de roze, fiind calde si catifelate. Cateva sunt considerate ca fiind foarte sigure pentru sanatatea omului, in primul rand galaxolide si tonalide, altele au fost restrictionate sau chiar interzise. Spre exemplu moscul xilen este interzis in Europa.



Musk Ketone nu prea seamana cu restul moscurilor. Este un praf foarte fin cristalizat, de culoare alba ca zapada. Nu este solubil in apa, dar este solubil in alcool. Este destul de greu de lucrat cu el caci nu este perfect solubil nici in alcool. De obicei se lucreaza cu concentratii de 10% (1 parte de musk ketone, 9 parti de alcool). Ca si moscul xilen a fost folosit mult in industria detergentilor , lucru care nu este intamplator caci are un miros foarte puternic si, fiind insolubil in apa, el se pastreaza foarte bine in tesaturi. Azi, cine il miroase va spune ca are un miros abstract si-l va compara cu mirosul hainelor curate. Inevitabil, cand il mirosi prima data, il consideri un miros curat, greu de asociat cu un miros din lumea reala. Prima comparatie pe care o poti face, poate si ultima, este cu mirosul unui bun detergent de rufe. In urma unor studii facute pe rozatoare la Facultatea de Medicina a Universitatii din Heidelberg (si nu numai) Musk Ketone a fost suspectat ca ar fi toxic si ca ar putea da nastere unor posibile tulburari endocrine, drept pentru care IFRA a restrictionat procentual folosirea lui. Azi procentele maxim admise  sunt de 1,4 % in parfumuri, 0,56 % in ape de toaleta si 0,042 in produse cosmetice. Cred ca este inutil, dar totusi o spun, moscul este folosit ca fixativ, deci in notele finale ale parfumului. cand mirosi praful ai zice ca trebuie sa fie o nota foarte opulenta si radianta, dar, dupa dizolvarea in alcool, impactul relativ al parfumului este foarte mic. In schimb este o nota foarte longeviva, durand pe blotter in jur de 600 de ore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.