Pagini

Faceți căutări pe acest blog

27 decembrie 2014

Lavanda

Cu lavanda (noi romanii o dezmierdam si ii zicem levantica ori de care o fi) treaba este complicata rau desi ni se pare simpla. Asta deoarece exista mai multe feluri de lavanda cu virtuti olfactive si medicinale diferite. Numele ei vine de la latinescul lavare caci adesea romanii o asociau cu baia.
Este o planta perena, din familia Lamiaceae, ruda buna cu menta. Este folosita ca planta medicinala caci are efecte sedative ( ceaiuri pentru insomnii, nervozitate). Gospodinele o folosesc pentru alungarea moliilor, asezand-o in sculeti, in dulapuri. O fac si eu caci detest naftalina din tot sufletul meu.


Lavandula angustifolia

1. Lavanda asa-zis englezeasca (Spike) are denumirea stiintifica de Lavandula angustifolia (cu frunze inguste). Initial se numea Lavandula officinalis. Ea se gaseste sub mai multe variante care difera ca inaltime (soiuri de la pitice la gigant) si diferite culori (alba, roz, mov). Pentru a obtine 1 litru de ulei esential de lavanda sunt necesare cam 130 kg de flori. Florile au forma unui spic. Este lavanda cea mai cultivata azi, fiind folosita in parfumerie.


2. Lavanda frantuzeasca este Lavandula latifolia (cu frunze late), care este originara din zona Frantei si Spaniei. Este mai putin raspandita si folosita decat angustifolia, caci are mai mult camfor si este ceva mai aspra.

                       
    


3. Lavanda zisa olandeza este un hibrid obtinut din L. angustifolia si L. latifolia. Ea se numeste Lavandula x intermedia sau Lavandula hybrida. Fiind un hibrid, este sterila, adica nu se inmulteste prin seminte. Este mai inalta si pe langa spicul central inflorit, mai are doua spice laterale pe aceeasi tija, cele trei deschizandu-se in evantai.Uleiul esential obtinut din aceasta planta se vinde sub denumirea de lavandin. Desigur ca are un miros asemanator cu al lavandei, dar are mai mult camfor si un miros mai penetrant, nu atat de fin ca al lavandei. 1 litru de lavandin se obtine din circa 40 kg de flori, deci  planta are un randament mai mare la distilare, motiv pentru care lavandinul se vinde mult mai ieftin decat lavanda. L. x burnatii este adesea folosita pentru lavandin

4. Lavanda spaniola este Lavandula stoechas, care se deosebeste net de celelalte prin forma florii, care are in varf niste urechiuse, drept pentru care i se mai spune si lavanda « batterfly ». Unii ii spun si lavanda maritima. Nu se prea foloseste pentru obtinerea de ulei esential.


Lavandula stoechas
                    
In parfumerie se foloseste uleiul esential de lavanda obtinut din Lavandula angustifolia. Lavandinul nu prea este folosit in parfumerie, e preferat insa (pentru ca este mai ieftin) la producerea sapunului sau detergentilor sau in aromaterapie.
Acestea fiind spuse, va sugerez sa cititi cu atentie eticheta cand cumparati ulei esential de lavanda caci este importanta denumirea in limba latina. In Romania adesea se vinde lavandinul ca fiind lavanda.Chestia este ca am in casa mai multe feluri de ulei de lavanda, dar nu sunt doua identice desi cam toate sunt de Lavandula angustifolia. Desigur ca mirosul depinde si de  tehnica de distilare. In etichetele produselor romanesti nici nu prea am incredere. Cred ca ni se vinde adesea lavandin in loc de lavanda. Deci, pentru sapunuri cumparati lavandin, iar pentru parfumuri si in scopuri medicinale cumparati Lavandula angustifolia. Cea mai buna sursa de ulei esential de landa este micul producator din Provence. Multi dintre producatorii de lavanda au site-uri pe internet si vand ulei esential la preturi foarte bune, mai ales daca cumparati cantitati mai mari. Cumparatul cu 10 ml nu este de niciun folos, mai ales ca uleiul esential de lavanda poate avea multiple intrebuintari si e bine sa fie la casa omului.

30 iunie 2015

Am cumparat de curand un absolut de lavanda din Anglia. Nu a fost ieftin, mai ales ca se vinde la 5 ml, dar este fantastic de frumos, mult mai frumos decat oricare din uleiurile esentiale pe care le-am avut pana acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.