Pagini

Faceți căutări pe acest blog

15 noiembrie 2014

Galbanum



Uleiul esential de galbanum se obtine prin distilarea unei rasini produsa de o planta perena, numita Ferula Galbaniflua. Planta este din familia umbeliferelor, adica are florile marunte, dispuse in buchetele de forma unei umbrele, precum florile de angelica. Florile sunt galbene si nu prea placut mirositoare, drept pentru care singurele insecte care le viziteaza si polenizeaza sunt cele care agreeaza mirosurile fetide, in principal mustele.
Planta este originara din Orientul Mijlociu (Iran si Afganistan), dar azi cultura ei s-a extins si in sudul Rusiei, Turcia, Africa de Sud, Liban. Ea (prin tulpina si radacina) produce o rasina. Pentru a-i stimula productia de rasina se incizeaza tulpina plantei care secreta un lichid alb-laptos ca va da ulterior rasina . Uleiul esential de cea mai buna calitate provine din Iran, dar azi exista si alte tari care il produc.

Planta este cunoscuta inca din antichitate fiind folosita de egipteni, greci sau romani pentru proprietatile sale antiinflamatorii. Grecii ii spuneau bubonion, iar denumirea ei latina este aster. Este pomenita ca planta medicinala de catre Plinius cel Batran in Istoria naturala, acesta facand precizarea ca se folosea ca antidot la veninul de sarpe. Azi se foloseste adesea in parfumerie atat in parfumurile florale cat si in cele din categoria chypre, carora le asigura notele verzi. Uleiul esential are un miros visceral de verde, usor aspru, ceva intre mirosul de buruiana proaspat taiata si cel de pin. Mirosul, care aduce aminte de conifere, este realmente balsamic. Sunt cateva parfumuri legendare care au folosit, uneori in exces, galbanum: Channel no.19, Vent Vert/Balmain, Ma Griffe/Carven, Anais Anais/Cacharel. Printre parfumurile moderne care au in compozitie acest ingredient as aminti Miss Dior Eau Fraiche, Vento di Fiori/Bois 1920, Black Jade/ Lubin, Azemour/Parfum d’Empire. Desi galbanum este mentionat de obicei in notele de varf ale parfumurilor, trebuie spus ca mirosul lui este foarte longeviv, uneori strabatand intreaga piramida olfactiva a parfumului. El asigura prospetimea parfumurilor si creeaza o nuanta de verde in parfumurile florale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.