Pagini

Faceți căutări pe acest blog

2 octombrie 2014

L’Aimant vintage-Coty





Parfumul s-a nascut in 1927, fiind creat de Francois Coty. A trait oarecum in umbra lui Chanel 5 si a lui Shalimar, primul lansat in 1921, cel de-al doilea in 1925, dar a fost foarte iubit in epoca. In perioada interbelica, judecand dupa reclamele din presa vremii din Romania, cred ca Emeraude si L’Aimant erau mai mult folosite decat Shalimar si Chanel no.5.
Asta si pentru ca erau ceva mai ieftine. Sunt multi care-l asemana pe L’Aimant cu Chanel no.5, ba chiar garanteaza ca cele doua ar fi identice. Comparatia asta ma uimeste. Tre sa stai destul de rau cu simtul olfactiv daca o faci. Parfumurile se asemana doar prin faptul ca apartin aceleeasi familii olfactive, floral-aldehidica. As zice ca este un parfum care, ca si Emeraude, a avut nesansa. Peste ele, amandoua, s-a asternut uitarea desi au fost, zic eu, mai bune si decat Shalimar si decat Chanel no.5. Vesnicul ghinion al lui Francois Coty. Gurile rele spun ca sotia lui Jaques Guerlain l-ar fi iubit mai mult pe L’Aimant decat pe Shalimar-ul sotului ei. Am avut ocazia minunata de a mirosi un L’Aimant, in varianta EDT. Nu mi-am batut capul cu datarea lui. Cert este faptul ca acelasi flacon a fost folosit si pentru Emeraude produs de aceeasi casa. Posibil ca flaconul sa dateze de la inceputul anilor 70’. Parfumul este foarte bine conservat, nu si-a schimbat culoarea, nu s-a evaporat, nu si-a pierdut notele. Incepe opulent, fructat si aldehidic, dar sunt aldehide destul de blande. Nota de piersica se simte fantastic de bine. Incet isi dezvolta partea florala, dulce si blanda, usor pudrata si foarte feminina. E o combinatie de iasomie si ylang ylang. Parfumul nu este nici pe departe atat de abstract ca Chanel no.5. Cu siguranta pentru flori s-au folosit ingrediente naturale. Parfumul are insa si ceva aspru in notele de mijloc, cred ca sunt vetiverul si boabele de tonka care intra devreme in evaporare. Notele de mijloc imi aduc aminte putin de Arpege de la Lanvin, varinta vintage desigur, dar nu este de mirare caci au flori comune. Numai ca Arpege nu avea nimic aspru. Inima parfumului, eliberata in mare masura de aldehide, este foarte reusita. E unul dintre putinele aldehidice care au poezie si oarece naturalete. Desi este EDT, este opulent si cred ca aplicarea lui prin tamponare, cu parcimonie, doar in punctele de puls este suficienta. Notele finale sunt foarte dulci, moi, cu mosc, usor vanilate si presarate cu boabe de tonka. As fi zis ca are si ambra, dar nu o vad trecuta in note. Este un parfum purtabil si azi, cu conditia sa tolerezi aldehidele si sa-ti placa floralele dulci. 

Numele parfumului: L’Aimant
Casa: Coty          
Concentratie: EDT
An de aparitie: 1927
Creator:  Francois Coty
Gen:  feminin
Descriere oficiala:
note de varf: aldehide, bergamota, piersica, neroli
note de mijloc: iasomie, ylang ylang, muscata,ciclama
note finale: vetiver, santal, boabe de tonka, vanilie, cedru

Aprecieri personale
Intensitate: destul de opulent, cu siaj bunicel
Persistenta: in jur de 5-6 ore
Flacon: vezi fotografia
Evaluare : 9/10 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.