Pagini

Faceți căutări pe acest blog

8 august 2014

Jicky EDT-Guerlain


Relatia mea cu parfumurile legendare nu este tocmai buna. Pe multe le gasesc vetuste sau de nepurtat chiar daca ele au fost reformulate si rectualizate pentru a se apropia de gustul modern.

Cu Shalimar nu am o relatie prea buna, de fapt n-am nicio relatie pentru ca nu mi l-am cumparat decat intr-o varianta vanilata. Mi se pare un parfum cu prea multe contraste si sincope, cand cald, cand rece, cand amar , cand dulce in draci, cand frigid, cand coplesitor de senzual. Shalimar are fara indoiala ceva din ADN-ul lui Jicky, dar Jicky imi place mult mai mult si, daca ar fi sa aleg intre variantele moderne ale celor doua parfumuri, as alege cu siguranta Jicky. Nu pentru ca nu ar avea contraste. Are, dar sunt mai mici. Si aici inceputul este rece si amar, iar finalul cald si dulce, dar lipsesc sincopele, trecerea se face gradual. Apoi la Jicky notele de piele (pe care nu le iubesc prea tare) nu prea se simt.  Jicky este mai putin naravas si mai intelectual, mai stilat. In varianta EDT are un cusur : persistenta foarte redusa. Nu am mirosit Jicky in variante vintage si nici varianta EDP contemporana. Varianta EDP, spun multi, ar fi mai animalica. Oricum zibeta din parfumul initial lipseste azi, asa ca, banuiesc, parfumul secolului trecut trebuie sa fi avut o tenta mai animalica.
Jicky a fost creat de Aime Guerlain in 1889, fiind al doilea parfum dupa Fougere Royale de la Houbigant (1882) care folosea note sintetice alaturi de cele naturale, mai precis cumarina si vanilina, ca inlocuitori pentru boabele de tonka si pentru vanilie. Se pare ca, initial, a fost un parfum masculin, fiind , insa, in timp, furat si de femei. Mai intai de femeile mai indraznete si fara idei preconcepute (mai mult prostituate), ulterior si de cele mai cuminti, cu buna reputatie. Adevarul este ca, daca faci abstractie de vanilina si cumarina, notele parfumului sunt tipice unui parfum masculin, drept pentru care eu recomand parfumul barbatilor caci este, in fapt, un unisex. Chiar cred ca este mai potrivit unui barbat decat unei femei caci nu are prea multi nuri si nu cred ca este genul de parfum care sa faca furori azi in lumea feminina care cauta parfumuri cu magnet la barbati.  Pana la urma, una dintre functiile parfumului este si aceea de a atrage sexul opus. Pe un barbat, zic eu,  da mult mai bine. Este auster la inceput, dar va atrage interesul femeilor din preajma prin notele dulci si vanilate. Dar sa vedem parfumul…
Notele de varf iti aduc aminte imediat de Shalimar. Este cam aspru si auster, rece, plin de coaja amaruie de citrice, dar si cu aromatice precum rozmarinul, busuiocul si lavanda. Nu este apetisant, dar este interesant si este profund masculin. In cateva minute, la fel ca si Shalimar, incepe sa se indulceasca si sa-si piarda din asperitati, dar totul este lent, fara sincope si fara sa se ajunga la abuzul de dulceata din Shalimar. Are mai multa noblete decat Shalimar. Indulcirea coincide cu aparitia irisului care si pudreaza foarte usor parfumul. Nu e iris pur, este si lavanda alaturi de el, o lavanda discreta insa, care-i da un aer de curatenie. Notele finale sunt dulcege, rotunde de la opoponax, foarte usor vanilate. La un moment dat are un usor iz animalic, dar nu impartasesc nicidecum comentariile care vorbesc despre un miros de urina. Oricum, mirosul animalic nu stiu de la ce vine, posibil de la asa-zisele note de pielarie caci eu piele nu prea simt in acest parfum (ce bine !). E si o boare usoara de condimente, folosite cu parcimonie, aproape insesizabile. Mie imi pare un parfum mai mult interesant decat frumos, nu foarte decorativ pentru o femeie, dar placut si rafinat, mult mai rafinat decat Shalimar. Il recomand intelectualelor, femeilor mai retinute si interiorizate care nu vor sa iasa in evidenta prin parfum. Cred ca este un parfum matur, care nu are sanse de succes la varste sub 30 de ani. Oricum, trebuie probat, macar pentru cultura olfactiva si pentru a sti de unde a pornit parfumeria moderna. Pe mine nu da bine deloc. Pe incheietura l-am tolerat, dar, cand m-am parfumat normal cu el, m-am simtit ca intr-o claie de fan, mai intai acru, apoi dulce. Persistenta, daca il comparati cu Shalimar, va va dezamagi, nu dureaza mai mult de 3 ore.

Numele parfumului: Jicky
Casa: Guerlain     
Concentratie: EDT
An de aparitie: 1889
Creator:  Aime Guerlain
Gen:  oficial, feminin (de fapt unisex !!!!)
Descriere oficiala:
note de varf: lamaie, bergamota, mandarina, rozmarin
note de mijloc: lavanda, iris, busuioc, boabe de tonka
note finale: condimente, note de piele, opoponax, lemn de trandafir brazilian, vanilie

Aprecieri personale
Intensitate: destul de discret
Persistenta: in jur de 3 ore
Flacon: vezi imaginea
Evaluare : 8/10 

Poate va fi interesant sa aruncati o privire peste o  reteta intermediara, cronologic vorbind, a parfumului care poarta numele lui Henry Robert.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.