Pagini

Faceți căutări pe acest blog

2 iulie 2014

Violeta si frunza de violeta





Violeta (Viola odorata) este o floricica superba, mica, dar cu un miros minunat. Adesea este folosita in parfumerie, mai ales in parfumurile feminine, avand diverse nuante. Uneori este proaspata si umeda, alterori este dulce si pudrata.
Printre iubitorii de parfumuri apar frecvente confuzii intre violeta floare si frunzele de violeta. Nu de putine ori am citit recenzii ale unor parfumuri care aveau in lista de note frunzele de violeta, iar autorul recenziei, sub influenta listei de note, pe care nu a aprofundat-o sau nu a inteles-o, vorbea cu entuziasm de mirosul de violeta al parfumului. Sau alte cazuri in care erau trecute frunzele de violeta si recenzorul era nefericit ca parfumul nu miroase a violete deloc. Pe flacoanele de ulei esential (a se vedea de exemplu cele de la Mayam/Elemental) se trece adesea absolut de violete desi corect ar fi absolut de frunza de violeta, iar cumparatorul ramane dezamagit de mirosul licorii din flacon. Absolutul de flori violete nu exista practic caci producerea lui ar costa enorm (totusi, in Romania, exista un magazin online care spune ca l-ar vinde. E clar ca este o minciuna, iar flaconul costa 70 de lei. In cel mai fericit caz ar putea fi o violeta reconstituita in laborator, care foloseste substante naturale). Pentru a reda mirosul florii se folosesc substante de sinteza, de obicei, in combinatie, ionona alpha si ionona beta. Prima are un miros de violeta pudrata (parca ar fi combinata cu iris), a doua reproduce o violeta mai proaspata, cu miros fructat, usor spre frezie. Absolutul de frunze de violeta este un produs natural, vascos ca consistenta si verzui la culoare. Necombinat cu nimic, in stare pura, nu miroase bine, ba chiar as zice ca este dezagreabil mirosul lui, dar, adaugat in cantitati infime in parfumuri, le da o nota verde care aduce aminte de iarba proaspat taiata. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.