Pagini

Faceți căutări pe acest blog

30 decembrie 2013

Homemade : parfumul




Ati incercat vreodata sa faceti un parfum? Eu, curioasa din fire, da! Sa stiti ca nu este usor. Totul a inceput pornind de la necunoasterea unor note adesea prezente in parfumurile mainstream sau de nisa. Desigur, nu erau din cele mai banale, toti stim sa descoperim o citrica sau un trandafir. Am inceput sa cumpar uleiuri esentiale, dar oferta pe piata romaneasca nu este tocmai generoasa. Initial am cumparat uleiuri esentiale comune. Odata achizitionate si mirosite, am incercat sa le dau o intrebuintare. Mai intai am facut aromaterapie cu ele, mai apoi a inceput nebunia cu sapunurile care de-a dreptul m-a captivat.
As face sapun in prostie, dar ce sa fac cu el? Pe urma mi-a traznit ideea sa incerc sa fac parfumuri. Am citit, m-am informat care sunt principiile generale de creatie. Sursele de informare erau destul de precare: bloguri ale unor amatori pe care, la fel ca si pe mine, ii chinuiau talentele, siteuri care promoveaza si vand materii prime pentru produse handmade naturiste, de genul Aroma-zone sau Elemental, si care dau si unele retete de parfumuri. Rezultatul a fost semi-catastrofal, adica produceam niste banalitati, cel mai adesea parfumuri masculine. Retetele de parfumuri de pe internet pot fi uitate, nu as sfatui pe nimeni sa-si piarda vremea cu ele. Nu le-am aruncat la gunoi, am incercat sa le ofer un destin onorabil: au devenit mai toate parfumuri de ambient. Una dintre cauzele principale ale esecului a fost lipsa unor ingrediente care sa asigure notele de final ale parfumurilor, drept pentru care ele erau foarte efemere, ca si lipsa uleiurilor esentiale de flori si a aromelor fructate. Uleiuri esentiale de flori sau absoluturi sunt pe piata romaneasca, dar la preturi mari (ca peste tot). Era cam riscant sa investesc in ele in conditiile in care experienta mea era foarte mica. Dar piticii de pe creier nu stateau degeaba, munceau. 




M-am apucat sa studiez ghiduri de parfumerie din sec. al XIX-lea-inceputul sec. XX (singurele disponibile pe internet), care ofereau retete de parfumuri. Desigur nu erau creatii artistice, dar ma familiarizau cu sinergiile dintre note. Mai prezentau si alt avantaj, important pentru mine, acela ca, la vremea respectiva, se lucra cu materii prime naturale, produsele de sinteza abia incepusera sa apara. Eu, la randu-mi, nu dispuneam decat de materii prime naturale. In egala masura, am studiat notele unor parfumuri bune mainstream sau de nisa. Desi lista notelor nu este intotdeauna completa, procentele componentelor sunt secrete de fabricatie, iar parfumurile foloseau si produse de sinteza, mi-a prins bine studiul. Am inceput sa cumpar uleiuri esentiale tot mai scumpe si absoluturi, ajungand la un set de materii prime destul de consistent. Am si incercat sa reproduc unele parfumuri pe care le aveam in casa, iar rezultatele au prezentat doar vagi asemanari cu originalul. Au fost insa niste experiente interesante. Interesante , dar foarte scumpe. Nu este usor sa fii autodidact in parfumerie. Ceea ce scriu acum, scriu pentru cei care cocheteaza cu ideea de a face parfumuri si care, poate, la fel ca mine acum 2-3 ani, cred ca este lesne sa le faci. Cele mai amuzante sunt filmele de pe youtube cu tot felul de amatori care pretind ca fac parfumuri. Amesteca 3-4 uleiuri esentiale cu niste alcool, le vara intr-un recipient cu atomizor si zic ca e gata parfumul. Procesul este mult mai complicat, de durata si chiar presupune creatie si experimente nenumarate. Eu sunt exigenta cu parfumurile pe care le cumpar, dar si cu cele facute de mine. Le miros adesea si, desi le-am pastrat doar pe cele cat de cat reusite, le gasesc multe cusururi tehnice sau estetice. Desigur ca unele se datoreaza folosirii in exclusivitate a materiilor prime naturale, nu ma confrunt doar eu cu ele.  Parfumurile naturale nu pot fi foarte creative caci folosesc un numar limitat de note, nu pot fi foarte longevive caci nu utilizeaza fixativi sintetici si , adesea, stau prost la capitolul proiectie. Frecvent sunt lipsite de rafinament, bruste, aspre, usor primitive (nu gasesc alt termen, poate fruste ar fi mai elegant?). Am cumparat parfumuri naturale de la branduri consacrate si se pare ca nu este numai problema mea, fapt care ma consoleaza intr-o oarecare masura. Detest parfumurile care abuzeaza de aldehide si de alte molecule sintetice, dar nici parfumurile noului current pro-naturist nu ma satisfac estetic. Probabil ca solutia cea mai buna, ca intotdeauna, se afla la mijloc. Mi-ar placea sa lucrez cu cashmeran, Iso E Super sau alte produse de sinteza in voga, macar ca sa-mi satisfac curiozitatea, dar, deocamdata, nu le-a venit randul. Poate ma calmez intre timp si-mi gasesc alta pasiune ravasitoare. Totusi as vrea san nu se intample asta pana nu-mi daruiesc un parfum personal fara limite de buget. E fixul meu.


8 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul. Imi place realismul, luciditatea. Iata cineva care e dispus sa recunoasca limitele experientelor homemade. Recent am inceput sa ma interesez de prepararea cosmeticelor naturale si, in privinta parfumului cu uleiuri esentiale, am ajuns la aceeasi concluzie ca tine -impresia de primitiv, aspru, ieftin. Avertismentul tau vine la timp si ma ajuta sa ma concentrez pe latura practica a uleiurilor esentiale, macar acum, la inceput. Succes in realizarea parfumului ideal!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Simona. Nu stiu cat ma mai joc cu parfumurile. Acum sunt intr-o pauza caci nu mai am alcool, iar romanesc nu mai cumpar sub nicio forma. Este si scump si prost, are un miros secundar urat. Dar o sa-mi fac o provizie din Ungaria sau Serbia si o sa reiau incercarile caci ar fi pacat sa le abandonez tocmai cand, in fine, mi-am achizitionat cam toate uleiurile esentiale si absoluturile de care aveam nevoie. Oricate cosmeticale as face in casa, nu am cum sa le consum prea repede si e pacat de investitie.
    Oricum, m-as bucura sa mai facem conversatie pe tema asta a produselor de ingriire facute in casa, sa mai schimbam o idee. Bafta si tie in procesul de creatie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu, Dana. Parfumul personal fara limite de buget nu l-am facut inca . Am mai adunat materii prime caci imi lipseau multe importante, dupa care, insa, vreo 6 luni n-am produs nimic, nici macar un sapun, pentru ca mi-am reparat casa, mai precis demisolul ei, unde am si o camaruta laborator. Nici acum nu pot spune ca am terminat. Mai am de mobilat, de pus corpuri de iluminat, de prins tot felul de suporturi pe perete, dar sper sa nu ma prinda Anul Nou cu treaba neterminata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Hertha,

    Sunt inginer software (simplu spus programator) dar mai nou am aceasta pasiune cu parfumurile home made. Imi place foarte mult Fahrenheit de la Dior dar nu sunt atat de bogat sa mi-l tot cumpar. De aici a pornit totul. Acum, impreuna cu sotia tot incercam diverse combinatii. Ai spus bine in articol: in cel mai bun caz ne iese un odorizant de camera. As vrea mult sa tin legatura cu tine si sa invat de la tine daca se poate. Oricum , cred ca sunt indragostit de aceasta activitate. Si sunt si foarte ambitios din fire. Deci poate ma ajuti?

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Hertha,

    Sunt inginer software (simplu spus programator) dar mai nou am aceasta pasiune cu parfumurile home made. Imi place foarte mult Fahrenheit de la Dior dar nu sunt atat de bogat sa mi-l tot cumpar. De aici a pornit totul. Acum, impreuna cu sotia tot incercam diverse combinatii. Ai spus bine in articol: in cel mai bun caz ne iese un odorizant de camera. As vrea mult sa tin legatura cu tine si sa invat de la tine daca se poate. Oricum , cred ca sunt indragostit de aceasta activitate. Si sunt si foarte ambitios din fire. Deci poate ma ajuti?

    RăspundețiȘtergere
  6. Desigur ca tinem legatura, chiar imi face placere sa discut pe tema asta. Candva va pot invita pe amandoi sa-mi faceti o vizita in micul meu laborator. In acest moment nu pot sa va invit caci trec prin niste clipe pe care nu i le doresc nimanui. Pisicuta mea de 17 ani (de fapt ea se numeste Hertha, nu eu) este foarte bolnava. Incerc cu ea imposibilul, facem de doua ori pe zi perfuzii de mai bine de o saptamana.

    RăspundețiȘtergere
  7. In ceea ce priveste Fahrenheit iti va imposibil sa-l reproduci lucrand numai cu substante naturale. Parfumul are foarte multe substante de sinteza. In primul rand Iso E Super (in varianta princeps se pare ca procentul lui era de vreo 25%), apoi ionone pentru mirosul de violeta, apoi doua moscuri de sinteza (tonalid si galaxolid). Chiar de am cunoaste toate componentele tot ar fi dificil de reprodus caci nu cunoastem proportia lor. Mai bine te joci liber cu niste note, sunt sanse mai mari sa produci ceva simpatic. Apoi este si un joc mai creativ.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.