Pagini

Faceți căutări pe acest blog

21 iunie 2013

Culesul, destinul sexului slab



Materiile prime pentru produsele noastre handmade nu sunt prea ieftine. Atunci cand facem ceva pentru noi insine nu avem, insa, nevoie de cantitati industriale si multe chestii ni le putem face singure, fara mari batai de cap, imbinand utilul cu placutul.
1.     Macerate pe baza de alcool si apa. Nimic mai simplu, se dilueaza alcoolul alimentar de 96 de grade , aducandu-se la 60-70 de grade si se introduc in el flori, fructe sau plante aromatice aromatice de preferinta cat mai proaspete si maruntite. Se pot face din coji de citrice, ghimbir, vanilie, flori de tei, cafea, cacao, ananas, fragi, capsuni, zmeura, piper rosu etc. Se pot folosi si plante uscate. Mi-a iesit foarte bine, spre exemplu, un macerat de frunze de lamaie si unul de paducel, ambele pe baza de plante uscate. Lista este nesfarsita. Cu cat macerarea este de mai lunga durata este mai bine (un minim de 5-6 saptamani ar trebui avut in vedere). In cazul vaniliei, spre exemplu, un macerat de foarte buna calitate se obtine dupa un an. Se folosesc borcane banale, bine inchise, care, din cand in cand se mai agita putin. Ideal ar fi sa se tina la intuneric, mai ales daca borcanul este din sricla incolora. In final se strecoara de doua ori, mai intai printr-o sita, apoi prin hartia de filtru pentru cafea. Tincturile astfel obtinute se pot folosi in scop terapeutic, pentru parfumuri de ambient sau la gatit. Fiind pe baza de alcool, se pot conserva o vesnicie. Cred ca este inutil sa mai spun ca toate borcanele se eticheteaza si in prima faza si in cea de-a doua, cand ajungem la produsul finit.
2.     Maceratele pe baza de ulei utilizeaza cele mai diferite uleiuri, in functie de destinatia finala a maceratului. Daca va fi folosit pentru o crema de corp, pentru ulei de masaj, sapun sau pentru gatit cel mai comod si ieftin este uleiul de masline, dar poate fi folosit si uleiul de nuca de cocos sau de cacao. Daca dorim sa ne facem o crema de fata putem folosi ulei de argan, de migdale, de jojoba, de samburi de struguri etc. De obicei se folosesc plante deja uscate caci au volum mai mic. Macerarea se poate face la rece, dar este un proces mai indelungat care poate dura 1-2 luni sau la cald, prin procedeul bain- marie, procedeu mult mai rapid care dureaza 2-3 ore sau chiar mai putin. De notat este ca acelasi ulei poate fi folosit pentru mai multe loturi de plante, asta daca dorim un ulei mai parfumat. Ajungem in felul acesta sa facem ,de fapt, un enfleurage a chaud.  Desigur ca, si de aceasta data, operatiunea se termina prin filtrarea maceratului. Cateva picaturi de vitamina E, adaugate la final, vor asigura buna conservare a maceratului. Ar mai fi un procedeu undeva la jumatate de drum intre cele doua deja amintite. Expunerea recipientului cu ulei si plante la soare, urmat de filtrare si introducerea unei noi sarje de plante pentru o perioada de trei zile. Operatiunea se repeta pana cand sunteti multumiti de mirosul pe care l-a acumulat uleiul. Procedeul este usor mai costisitor decat celelalte caci sunt pierderi de ulei la fiecare filtrare, apoi presupune si ceva mai mult efort.


3.     Uscarea plantelor si fructelor pentru ca ulterior sa fie folosite la ceaiuri sau in compozitia unor produse de ingrijire. Uscarea se face la umbra, in incaperi curate si bine aerisite. Operatiunea se incheie cu maruntirea sau chiar transformarea in pulbere fina, pulbere care, spre exemplu, poate fi folosita la deserturi, dar si in compozitia unor sapunuri, avand si rol de parfumant si de pigment. O pulbere de coji de citrice, exemplul cel mai banal, isi gaseste intotdeauna o intrebuintare in gospodarie.

Pentru mine nu exista iesire in aer liber din care sa nu ma intorc cu o pradaciune : o planta medicinala, un fruct, un trandafir gata sa se scuture, o ciuperca, o planta buna de presat, un buchet de imortele sau niste seminte de flori. Nimic nu se pierde, totul se transforma. Este atat de simplu si parca esti mai motivat cand mergi in excursie. Oricum , eu nu sunt amatoare de gratare si mititei si nu-mi omor zilele libere cu activitati de genul asta.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.