Pagini

Faceți căutări pe acest blog

15 martie 2013

Depozitarea flacoanelor de parfum



Sunt multe femei care tin sa-si etaleze parfumurile, de obicei pe masute de toaleta sau pe o polita din baie. Asta fie din considerente de comoditate, fie din orgoliu personal, le face bine sa si le expuna. Daca se citesc termenele de valabilitate ale parfumurilor, majoritatea indica un termen de 36 de luni.  Acesta este un termen minim garantat de producator care are in vedere pe cel mai neglijent consumator, adica acela care nu face nimic pentru a-si proteja parfumul. Am auzit adesea afirmatii de genul : mi s-a stricat parfumul ! Parfumul nu se strica niciodata caci are alcool. El poate insa sa-si piarda din calitate, mai precis din note. Majoritatea parfumurilor au  o constructie piramidala, adica note de varf, note de fond si note finale. Pe masura ce parfumul se invecheste isi poate pierde mai inatai notele de varf (care sunt cele mai volatile), apoi cele de fond. Se evapora si alcoolul din parfum si, dupa foarte multi ani, poate sa ramana doar un lichid dens, inchis la culoare, care, insa, mai are mirosul notelor de baza.
         
 Viata parfumurilor noastre poate fi mult prelungita peste cele 36 de luni garantate de producator printr-o depozitare adecvata. Am auzit ca unele femei isi tin parfumurile in frigider. Este totalmente gresit caci temperatura frigiderului este mult prea scazuta si poate duce la precipitarea parfumului. Temperatura este un factor important care afecteaza durata de viata a parfumului. In general temperatura maxima admisa pentru o conservare  cat de cat buna este de 20 grade. Specialistii in domeniu au stabilit ca o temperatura constanta de 12 grade este cea mai potrivita, este motivul pentru care aceasta este temperatura la care sunt conservate parfumurile in osmoteca de la Versailles. Desigur ca noi nu putem pastra parfumurile la 12 grade, asa ca le vom pastra la temperaturi cat de cat constante, care nu depasesc 20 de grade, temperatura care este agreabila si pentru noi insine. Am vazut doamne care cred ca isi protejeaza parfumurile tinandu-le la frigider. Este totalmente gresit. In frigider temperatura este prea mica si va puteti alege cu un precipitat, cu depuneri pe fundul flaconului.
Un alt factor care afecteaza  durata de viata a parfumului este lumina. Ea degradeaza mult parfumul, mai ales culoarea lui. Deci, fara discutie, parfumul trebuie sa stea la intuneric, in cutia in care a fost cumparat sau intr-un sertar, ferit de lumina. Unii producatori chiar au luat masura de a inlocui cutiile de carton cu ambalaje din aluminiu , ba chiar flacoanele traditionale din sticla au fost inlocuite cu cele din aluminiu pentru a evita si cel mai mic contact cu lumina.
Un alt factor care poate periclita viata unui parfum este aerul. Azi flacoanele sunt cat de cat etanse, cele din vechime, prevazute cu busoane care se infiletau sau cu stoppere erau mult mai expuse la patrunderea aerului.

          In concluzie, trebuie sa ne protejam parfumurile daca vrem sa le prelungim viata. Cei care au 3-4 parfumuri se presupune ca le vor consuma repede , deci nu vor depasi termenul de garantie de 3 ani. Problema se pune cu acuitate mai ales la impatimitii de parfumuri care au zeci de flacoane. Am mirosit parfumuri vintage de 40-50 de ani. Majoritatea si-au pierdut notele de varf, multe si pe cele florale din inima parfumului. Practic, au devenit de nefolosit. Cele care au avut flacoanele neincepute si pastrate in cutie mai sunt si azi purtabile. Deci, daca vreti sa cumparati parfumuri vintage, evitati flacoanele incepute caci majoritatea nu au atomizor, iar aerul care a patruns in flacon numai bine nu le-a facut. Va irositi banii de pomana. Oricum flacoanele fara atomizor sunt riscante caci permit frauda, adica inlocuirea parfumului original. Ebay-ul este plin de parfumuri moarte sau falsuri. Verificati intotdeauna si vanzatorii si optati pentru cei care au calificative 100% bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.