Pagini

Faceți căutări pe acest blog

27 septembrie 2012

Black Jade- Lubin





Casa Lubin, ca si alte case vechi de parfumuri din Franta, are orgoliul pe care ti-l da vechimea, invoca adesea aceasta vechime si, nemaifiind o casa regala in Franta pe care sa o deserveasca, face adesea apel la istoria trecuta a Frantei, parca incercand se reinoiasca legaturile ei cu regalitatea si vremurile ei de glorie. In  2011 a lansat un parfum numit Black Jade caruia i-a construit o poveste fabuloasa care sa-i asigure succesul.
Numele parfumului vine de la o sticla din jad negru in care si-ar fi pastrat Maria Antoaneta parfumul favorit, un parfum facut special pentru ea de catre parfumierul ei personal, Jean Louis Fargeon, parfum numit Jardin Secret pentru ca incerca sa surprinda mireasma trandafirilor din gradina de la  Petit Trianon , unde regina se refugia adesea pentru a uita si  a se elibera de responsabilitatile regale. Casa Lubin pretinde ca ar fi recompus acest vechi parfum, dar, desigur, aceasta este doar o capcana publicitara care trebuia sa atraga cat mai multi curiosi, parfumul fiind un parfum modern care nu are nimic de-a face cu parfumurile Frantei sec. al XVIII-lea. Cred ca nici nu era nevoie de aceasta poveste caci parfumul Black Jade are calitati incontestabile si ar fi fost, fara indoiala, descoperit si apreciat  de iubitorii de parfum.

Maria Antoaneta

Parfumul incepe cu note opulente de bergamota si condimente. Nu ma deranjeaza opulenta, dar parfumul este foarte dulce. Acel dulce care, parca, depaseste limitele suportabilului. Foarte repede aceasta dulceata se atenueaza si parfumul devine extraordinar  de frumos si feminin, adaugand  mai intai o boare de iasomie si scortisoara, iar mai apoi un trandafir splendid, cu roua diminetii pe el, care este cand usor citric, cand asemanator unei garoafe. Mi-as fi dorit sa ramana parfumul asa o vesnicie, dar, dupa vreo 45 de minute de la pulverizare, incep a se face simtite componentele notelor de baza. Patchouli si santalul ii dau pentru cateva clipe o tenta balsamica si nu-i fac rau, dar, ulterior, se instaleaza un miros dulceag care-mi aduce aminte de un miros impregnat in frizeriile comuniste, mirosul lor tipic pe care l-am uitat multa vreme pentru ca acest parfum, acum, sa mi-l readuca in memorie. Un miros dulce, umed, cu reziduri de diverse lotiuni parfumate. Aici se incheie si feminitatea si frumusetea parfumului. Banuiesc ca vina o poarta acele componente care vor sa redea ambra si care sunt neinspirat alese. Parfumul nu se mai drege si moare cu acest iz de frizerie. Pacat, mare pacat!

Numele parfumului: Black Jade
Casa: Lubin
Concentratie: EDP
An de aparitie: 2011
Creator:
Categorie olfactiva: oriental-floral? oriental-condimentat?
Gen: feminin
Descriere oficiala:
note de varf: bergamota, galbanum, cardamom
note de fond: iasomie, trandafir, scortisoara
note finale: santal de India, ambra, patchouli, vanilie, boabe de tonka

Aprecieri personale
Intensitate: initial opulent, ulterior intensitate medie
Persistenta: in jur de 3 ore
Flacon: piriform, cu buson discoidal de culoarea jadului
Evaluare: 6/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.