Pagini

Faceți căutări pe acest blog

15 aprilie 2012

Parfumurile reginei Maria




Regina Maria (1875-1938), sotia regelui Ferdinand, a fost mereu preocupata de imaginea ei, nu degeaba era cunoscuta ca cea mai frumoasa dintre reginele vremii. Isi alegea cu grija toaletele si bijuteriile, avea o slabiciune pentru cosmetice si parfumuri. De altfel a si precizat in « Povestea vietii mele » ca a ramas toata viata femeie. O recenta expozitie de la Muzeul Peles (2011), numita Mon Boudoir, e expus piese din recuzita mai intima, de femeie, a reginei Maria. Numele expozitiei este dat de un parfum al casei Houbigant care poarta acest nume si caruia regina i-a facut reclama la un moment dat, devenind imagine a acestei case. Din pacate, nu am vazut expozitia, ci doar filmul care o promoveaza.
Expozitia, din prezentarea vazuta, a fost frumoasa si interesanta, dar a avut cateva artificii care mi-au sarit in ochi. Printre sticlele de parfum care ar fi apartinut reginei Maria se aflau cel putin  5 parfumuri contemporane, unele nedesfacute, aflate inca in tipla. Fara indoiala ca regina Maria a folosit parfumul Quelques Fleurs al casei Houbigant, dar era de asteptat sa fie expus un flacon de epoca. In expozitie se afla un exemplar din editia 2009 a parfumului. Acelasi lucru se poate spune despre parfumul Habanita al casei Molinard, parfum, e drept, contemporan cu regina, pe carel-ar fi putut utiliza, dar in expozitie se afla o editie recenta. Cel mai socant insa este faptul ca mai erau expuse trei parfumuri care nu existau pe vremea Mariei. Este vorba de Quelques Fleurs Royale al casei Houbigant, parfum totalmente nou, lansat in 2004 si Pour une Femme al casei Caron, care a inceput a se produce la 4 ani dupa moartea reginei Maria, in 1942. Oricum, varianta din expozitie este si ea una contemporana. Apoi mai apare printre exponate parfumul Josephine al casei Rancé, parfum creat in 2005 ! O fi casa Rancé de la 1795 infiintata, dar parfumul este nou si nu avea ce sa caute in expozitie. Singura sticla originala pe care am putut sa o observ este cea a parfumului Idéal al casei Houbigant, parfum care a inceput sa se produca incepand cu 1900. Artificii sau gafe muzeografice ?  Cred ca am rezolvat misterul. Printre sponsorii expozitiei figureaza si magazinul de parfumuri Beautik, singurul din Romania care comercializeaza parfumuri Houbigant, Molinard si Rancé. O fi vreo concesie facuta sponsorului, dar este un rabat de la deontologia profesionala.
De fapt asta a fost o paranteza, nu era in intentia mea sa fac critica acestei expozitii temporare, eu voiam sa vorbesc despre cochetaria reginei si legatura ei cu parfumurile si speram sa gasesc in expozitia respectiva oarece flacoane de epoca. 


Era de asteptat ca Maria sa iubeasca parfumurile. Era o fire romantica, aproape in toate fotografiile are in mana flori, cel mai adesea crini, narcise, trandafiri. Gradina minunata a castelului de la Balcic  dovedeste o mare iubire pentru flori, banuiesc ca si pentru mirosul lor. In chip clar, regina a folosit multe din produsele casei Houbigant, din moment Houbigant apare in documentele epocii ca parfumier al reginei Maria. Casa, creata in 1775, a parfumat de-a lungul timpului o serie de capete incoronate (Maria Antoaneta, Josephine, Napoleon al III-lea), fiind inca o casa de succes pana la cel de-al doilea razboi mondial.  In mod sigur regina a folosit parfumul Mon Boudoir al casei Houbigant, avand in vedere ca in 1922 a aceptat sa fie imaginea acestui parfum.


Parfumul fusese lansat inca din 1918, dar se stiu prea putine lucruri despre acest parfum. N-am reusit nici macar sa aflu ce ingrediente a avut parfumul. Azi exista foarte putine flacoane ale acestui parfum, dar se pare ca parfumul, asa cum arata si pagina de reclama  din 1922 , era gazduit intr-o sticla de forma unui clopot, din cristal Baccarat.

Parfumul Mon Boudoir, cristal Baccarat

In 1923 regasim imaginea reginei alaturi de produse cosmetice Quelques Fleurs, dar in imagine nu este si parfumul. Cu siguranta insa ca l-a folosit.


Pudra Qulques Fleurs

Pudra de talc Qulques Fleurs

Era un parfum floral, cu un buchet complex, aparut pe piata in 1912/1913 si semnat de Robert Bienaimé. La vremea lui a fost un parfum revolutionar, caci a fost primul parfum multifloral. Productia parfumului a incetat in 1950, iar ceea ce se vinde azi sub numele Quelques Fleurs l’Original este o varianta creata in 2009, care sustine ca a reconstituit parfumul initial, dar e putin probabil sa fie acelasi. Cunosc varianta actuala si ma indoiesc ca regina Maria, o femeie cu o tinuta impecabila si rafinata, ar fi pus pe ea un astfel de parfum. Am selectat cateva fotografii de epoca cu imaginea parfumului.

Varianta contemporana reginei Maria a parfumului Quelques Fleurs






Sticla goala de parfum Idéal, un parfum creat de Paul Parquet pentru casa Houbigant la 1900, prezenta in expozitia de la castelul Peles, demonstreaza ca era familiarizata si cu acesta. A fost insa un parfum care nu a ajuns la legenda lui Quelques Fleurs.

Parfumul Idéal

Cat priveste parfumul Habanita al casei Molinard , el a fost lansat in 1924, dar am indoieli ca Maria l-ar fi folosit. Era un parfum pacatos tare, un parfum de dive, iar regina avea deja 49 de ani. Greu de crezut ca acest parfum ar fi fost agreat de regina. Dintre cremele epocii, cu certitudine a folosit cremele Pond’s. In 1926, cu ocazia unei vizite pe care o face in America, regina accepta sa-i fie folosita imaginea pentru promovarea cremei, cum mai acceptasera si alte printese si doamne din inalta societate. 

Crema Pond's databila in anii 20'
Nota: A se vedea  pentru o mai buna integrare in atnosfera epocii  http://peles.ro/expozitia-mon-boudoir-2/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.