Pagini

Faceți căutări pe acest blog

24 februarie 2012

Chergui -Serge Lutens




Chergui a fost creat in 2001 de catre Christopher Sheldrake, fiind unul dintre parfumurile de referinta ale casei Serge Lutens, din colectia bej. Numele parfumului a imprumutat numele unui vant saharian, sec si fierbinte, care bate in tarile nordice ale Africii.

Parfumul este greu de descris caci este foarte versatil si ai zice ca este opera greu de deslusit a unui alchimist arab. Nu am pretentia ca l-am inteles si nici nu as zice ca pot relationa perfect cu el. Il miros si am o frustrare, aceea ca nu cunosc Marocul, poate un contact fizic cu geografia,  clima si cultura lui mi-ar usura intelegerea parfumului. Care sunt ingredientele parfumului nu vom afla niciodata. Sunt listate mult mai putine decat sunt in mod real : tabac, miere, iris, trandafiri, ambra, mosc, tamaie si santal. Pe langa astea, sunt si o multime de condimente, este cu siguranta si vanile (sau boabe de tonka). Ele, toate, interactionazeaza foarte ciudat. Parfumul este cand dens, cand aerist, cand uscat, cand cremos, cand dulce, cand total lipsit de dulceata. Notele de varf sunt usor florale. Cred ca simt un trandafir si niste note verzi. Asta imi pare singura parte a parfumului care are vegetatie in ea. Ulterior, parfumul devine dulce, se simte bine mirosul de miere, si apar  o nota de fan si multe condimente, parfumul devenind aproape fierbinte. Apare un miros, pe care eu nu il agreez deloc, care este undeva intre medicament si ebonita incinsa. El, in ciuda faptului ca nu e prea placut, are un efect balsamic pentru caile respiratorii. Din cand in cand, peste el vine un miros fin de vanilie si de ambra, dar el continua se existe, e foarte tenace. Dulceata parfumului scade si parfumul devine mai cremos. Uneori cedeaza medicamentul balsamic si parfumul devine mai prietenos, dar apoi revine in forta. Din cand in cand se simt si note de piele intoarsa, moale. Alteori se simte tabac si un vag miros de santal. 



In a doua jumatate a notelor de fond, parfumul  este mult mai bland si foarte placut. Domina pielea, tabacul si vanilia. Cu cat ne apropiem de final, isi fac loc santalul si ambra. Finalul e un mosc dulce, usor vanilat, nesfarsit de lung si cam plictisitor. Nu am cumparat parfumul, dar imi pare frumos, mai putin partea de final care pentru mine este cam deranjanta caci are prea mult mosc.



Numele parfumului: Chergui
Casa: Serge Lutens
Concentratie: EDP
An de aparitie: 2001
Creator: Christopher Sheldrake






Categorie olfactiva: lemnos-aromatic
Gen: unisex
Descriere note: iris, trandafir, miere, tabac, ambra, mosc, tamaie, santal
Aprecieri personale
Intensitate: medie
Persistenta: de lunga durata
Flacon: flaconul obisnuit al casei, paralelipipedic, extraplat, din cristal transparent
Evaluare: 8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.