Pagini

Faceți căutări pe acest blog

23 ianuarie 2012

Ambre Russe- Parfum d'Empire




Un parfum trebuie sa-l intelegi ca sa stii cand si cum sa-l porti. Valabil pentru Ambre Russe, mai mult decat pentru altele, caci este un parfum complex si foarte versatil. Exista posibilitatea sa nu-ti placa din prima, asa ca testarea trebuie reluata. El, in fiecare moment, spune altceva, aromele si emotiile avand o succesiune foarte rapida.
Ciudatenia este ca, parca, fiecare parte parfumata a corpului miroase, in acelasi moment, altfel. Asa se face ca este extrem de greu de descris, pe etape. E ca un film mut de la inceputurile cinematografiei in care personajele se misca foarte repede, facandu-ti grea intelegerea naratiunii. Corticchiato construieste parfumul din simboluri ale Rusiei tariste, simboluri care exista in imaginarul colectiv. Parfumul e ca o piesa de teatru sau ca un film, are ceva dramatic in el, parca reitereaza viata unui rus alb, de origine princiara, poate un Dolgoruki, exilat dupa revolutia din 1917. In momentele lui de meditatie retraieste  toata opulenta, splendoarea si decandenta  imperiul tarist, a vietii lui in egala masura. O retraieste nu atat prin imagini cat prin mirosuri.


Primul dintre ele este un damf de vodka destul de realist. Sampania eu n-am simtit-o, dar cica ar fi.  Bautura vulgului si bautura tarilor. Ulterior, parfumul se incalzeste si se simte foarte bine un miros de tamaie, un pic de fum si niste aromatice. Sunt bisericile rusesti si lumanarile pentru iertarea pacatelor. Ar trebui sa fie coriandru, chimen si scortisoara. Eu simt, mai degraba, un amestec de aromatice, ceea ce se numeste la europeni curry. Apoi apare un miros cam urat, de mucegai, cam cum miroase un ceaslov vechi sau un sipet vechi. Nu stiu daca nota asta de mucegai a fost voita sau este intamplatoare, in orice caz, nu va speriati, se simte doar un minut, apoi dispare. S-ar putea sa nu o simtiti, foarte putini vorbesc despre ea atunci cand descriu parfumul. Eu am gasit doar un singur personaj pe un forum, care, saracul de el, a simtit doar tamaie si mucegai. Oricum ea are darul de-a te trimite undeva in trecut, in istorie. Ceea ce urmeaza , insa, este foarte frumos, te invaluieste un miros de ambra, rom si tutun. Parca ar fi tutun aromatizat, seamana cu mirosul unui  magazin care vinde tutun de pipa de buna calitate. Parfumul asta are ceva pacatos in el, arome vicioase, dar foarte placut imbinate. Produsul final, foarte senzual si discret, este un narcotic de cea mai buna calitate. Peste ambra se suprapune benzoinul si ii da un miros fin de liqueur de vanilie. Notele de ceai si de miere eu nu le-am simtit, unii au simtit doar ceai si iar ceai. Obsesivul samovar rusesc ! E clar ca parfumul are evolutii dintre cele mai ciudate, desigur ca mai intervin si performantele noastre olfactive care sunt foarte diferite, asa se face ca povestile despre parfum nu coincid. E un parfum mai ales de iarna, dar poate fi purtat in orice anotimp, mai putin vara. Potrivit pentru ambele sexe, cu conditia sa fie persoane mature. Parfumul este o opera de arta, la fel ca si Cuir Ottoman, nu este usor sa-l porti.



Numele parfumului: Ambre Russe
Casa: Parfum d'Empire
Concentratie: EDP
An de aparitie: 2005
Creator: Marc- Antoine Corticchiato

Categorie olfactiva: oriental- aromatic
Gen: unisex, unii il considera strict feminin
Descriere oficiala:
note de varf: note de vodca si de sampanie
note de fond: ceai, tamaie, chimen, coriandru, scortisoara
note finale: ambra gri, benzoin, piele



Aprecieri personale
Intensitate: discret
Persistenta:destul de lunga, in jur de 5 ore
Flacon: cel obisnuit, cilindric, cu eticheta portocaliu-maronie, metalizata
Evaluare: 10/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.